Nya Boendet

Vad ska man tänka på när man väljer sin nya bostad?

Har du någon gång varit nyfiken på hur människorna som ritar våra hem, arkitekterna, tänker när de skapar dem? Det har vi. Så vi ringde till Ida Fält, grundare av Flor arkitektur, för att ställa några frågor hur hon tänker när hon ritar dem. Hon ger även tips vad man ska tänka på när man väljer sin bostad.

Hej Ida, berätta om Flor arkitektur!

Hej! Flor arkitektur är ett litet, fristående arkitektkontor som brinner för att skapa goda livsmiljöer.

Vi vill skapa arkitektur som är hållbar, sinnlig och platsspecifik. När vi ritar har vi stort fokus på de som ska använda byggnaden och de som har den i sin närhet. Det ger en inlevelse som också gör avtryck i den färdiga byggnaden, med omsorg och närvaro i arkitekturen.

Vi lägger också stor vikt vid det byggdas relation till sin omgivning, koppling till utemiljön och till stadsmiljön i stort. Flor vurmar för långsiktighet i arkitekturen, att byggnader ska hålla länge både gällande funktion, stil och byggteknik. I våra projekt jobbar vi i nära samarbeten med byggaktörer, kommun och övriga kompetenser. Vi är övertygade om att man når längre när man jobbar tätt tillsammans mot samma mål.

En stor del av vår verksamhet involverar bostäder av olika slag. I de projekten vill vi skapa miljöer att längta hem till. Platser man som boende kan känna som sina egna och vara stolt över.

 

Du ritar bostäder där människor sedan ska leva och bo under en längre tid. Vad är det första du tänker på när du börjar rita en lägenhet? Hur ser processen ut?

Arbetet med att rita lägenheter börjar både från insidan och utsidan. Vi börjar med att studera platsen för att ta vara på de kvaliteter och möjligheter läget har - allt från utsikt och topografi till väderstreck. Byggnaden/kvarteret ska bli ett naturligt tillskott på platsen och passa in i sin omgivning gällande höjd, material och uttryck.

Parallellt med detta startar vi inifrån - Vilka slags bostäder ska tillskapas? Vem ska bo här? Vilken sammansättning av lägenheter passar bäst utifrån förutsättningarna?

Lägenheter skissas fram, där varje bostad ska få maximalt med bostadskvaliteter, som balkong i solläge och fina rumssamband. Konsten är sedan att hitta en fin kombination, där alla lägenheter och intilliggande gårds- och gaturum förhöjer varandra till en riktigt bra helhet.

 

Det kan vara svårt att välja bland de olika lägenhetstyperna när man bara ser de på papper. Tips på vad ska man kika efter när man väljer sin bostad?

Fundera först igenom vad som är viktigt för just dig. Vill du ha balkong med kvällssol? Är köket det rum du hänger mest i eller vill kunna ha plats för stora middagar? Det kanske är viktigt att kunna få till en bra jobbvrå någonstans i lägenheten? Hur öppen eller sluten ska planlösningen vara?

Titta sedan efter generella kvaliteter: Fönsteröppningar och ljus. Rundgång, som gör att bostaden känns rymligare, siktlinjer, rumssamband och om lägenheten har fönster i flera väderstreck. Titta även på hur lägenheten är placerad i området och vad du kommer få för utsikt.

Tips! På Nya Boendet visas många av bostäderna i 360 graders visning för att göra beslutet enklare för dig som kund. Kika in Peab Bostads Brf Gamlestadens Plaza till exempel som har säljstart den 27 maj. Här kan du se både 2 rok, 3 rok samt takterrassen i 360 grader.

 

Vad betyder de olika väderstrecken för en bostad?

Väderstreck betyder mycket. En lägenhet som har fönster i flera väderstreck känns generellt mer ljus och luftig, då man kan följa solens rörelse under dagen och få skiftning i ljusinfall. Rum som vetter mot söder blir alltid ljusare och varmare än norrvända. De utrymmen där väderstrecken spelar störst roll är balkongen/uteplatsen och sovrummen. Det många sällan tänker på är att solen går ner i nordväst på sommaren, och då kan en norrvänd balkong i fritt läge vara fantastisk.

I många nya bostadsprojekt finns solstudier att titta på innan man köper sin lägenhet. Där kan man se hur solen når byggnaden vid olika tidpunkter under året. Man kan också se om det finns något i närheten som skuggar huset.

Tips! Många bostadsprojekt på Nya Boendet har just solstudier som visar solens rörelser. Spana in Ikano Bostads Brf Blomma i Huddinge exempelvis.

 

Tack Ida! Nu ska vi låta dig få fortsätta att rita grymma bostäder till oss.Nya Boendet jobbar nära många arkitekter, läs även tidigare intervjuer med Rahel Belatchew på Belatchew Arkitekter och Fredrik Elsner och Sara Sigfridsson på arkitektbyrån Wester + Elsner.

 

 

https://aqurocm.blob.core.windows.net/5be2c06d7d3196063bf2433a-dcf97160147f48aa8ebc36360f3cab43/5ceb8c921c604b88a07f0bdc5fc4e032.jpg
https://aqurocm.blob.core.windows.net/5be2c06d7d3196063bf2433a-dcf97160147f48aa8ebc36360f3cab43/eefbde6cd718439696513355e91a600a.jpg

Senaste artiklarna i Stories

Nya Boendet - Hitta nytt, hitta hem
Vill du ha nyhetsbrev från oss? Klicka här!