Nya Boendet

Varför att välja lägenhet inte bara handlar om väderstreck

När du ska köpa en lägenhet och börjat surfa runt på bostadssajter är det lätt att fastna för saker som i vilket väderstreck balkongen ligger, närhet till kommunikationer och hur lägenheten är planerad. Och det är förstås viktigt eftersom du trots allt ska trivas i ditt nya boende, men det finns flera aspekter av ett bostadsköp.

En stor och viktig del är ekonomin. De flesta har ett lånelöfte med banken klart innan de börjar titta efter lägenhet och det är en bra början. Utifrån det vet du hur mycket banken maximalt kommer att ge dig i lån och du vet därmed vad räntekostnaderna och amorteringen kommer att bli. Men det tillkommer även andra kostnader när du bor. 

Dels kommer du att få en månadsavgift till föreningen. Det kan vara bra att säkerställa vad som ingår i den. Ibland ingår vatten, värme eller kabel-tv, ibland inte. När du vet vad som ingår blir det lättare att göra en budget för övriga driftskostnader. De ska framgå i mäklarannonsen så det brukar vara lätt för dig som köpare att bilda dig en uppfattning om vad den totala boendeutgiften i slutändan blir.

Emma Persson

Privatekonom Länsförsäkringar Bank

https://aqurocm.blob.core.windows.net/5be2c06d7d3196063bf2433a-dcf97160147f48aa8ebc36360f3cab43/5af7d39423c94844b1e9c56e9ea480f1.jpg

Senaste artiklarna i Stories

Nya Boendet - Hitta nytt, hitta hem
Vill du ha nyhetsbrev från oss? Klicka här!