Nya Boendet

Så gör du ett ekonomiskt smart bostadsköp

När du har bestämt dig för att köpa bostad har jag bara en sak att säga: grattis! Det är en av de största och mest spännande affärer du kan göra i livet, samtidigt som det förstås kan kännas lite läskigt. Det handlar om mycket pengar och det är många saker att tänka på. Innan du kontaktar banken tycker jag att du ska fundera lite på din egen ekonomi. Det som avgör hur mycket din bostad får kosta är nämligen hur du själv prioriterar i din ekonomi. I genomsnitt lägger människor som bor i bostadsrätt i Sverige en femtedel av sin inkomst på boendet, men det viktiga är att du också har råd att göra andra saker när boendet är betalt. När du gör din kalkyl är det bra att ta hänsyn till att boendekostnaden kan förändras, t ex om räntan stiger.

När du väl kontaktar banken kommer de bland annat att titta på din inkomst, utgifter, månadsavgiften till föreningen och hur mycket du kan lägga i kontantinsats. Det avgör i slutändan hur mycket pengar du kan låna. Som mest kan du låna 85 procent av bostadens värde så resterande del, den så kallade kontantinsatsen, måste du ordna på annat sätt.


På många håll i vårt avlånga land kan kontantinsatsen vara en betydande summa pengar. Om du inte kan få hjälp av exempelvis dina föräldrar och själv ska spara ihop till kontantinsatsen kommer det att ta tid och vara tufft, men det är möjligt. Ta först reda på hur mycket du behöver och sätt en rimlig tidshorisont för när målet ska vara uppfyllt. Därefter gäller det att göra en noggrann budget och hitta alla möjliga sparutrymmen i vardagen. De bästa förutsättningarna får du om du tar reda på var dina pengar går till idag och vad du eventuellt kan påverka. Ta hjälp av en app som Tink eller budgetkalkylen på Konsumentverkets hemsida.


Att göra ett bra och genomtänkt bostadsköp kräver en hel del planering och eftertanke men känslan av att flytta in i en egen lägenhet gör det värt allt slit. Håll den känslan i tanken när det känns svårt så blir det lite lättare. Och måste du börja med en billigare lägenhet längre från stan än vad du drömmer om så tänk på att den genomsnittlige svensken flyttar 11 gånger under sitt liv. Du har därmed både tid och möjlighet att göra en bra bostadskarriär under ditt liv. Lycka till!

Emma Persson

Privatekonom Länsförsäkringar Bank

https://aqurocm.blob.core.windows.net/5be2c06d7d3196063bf2433a-dcf97160147f48aa8ebc36360f3cab43/cafdf683a70c4dc9991e066c9395191d.jpg

Senaste artiklarna i Stories

Nya Boendet - Hitta nytt, hitta hem
Vill du ha nyhetsbrev från oss? Klicka här!