Nya Boendet

Mer än var tionde svensk har behov av större boende

Pandemin har lett till att drygt 900 000 personer, mer än var tionde svensk, vill flytta till ett större boende. Störst är behovet bland unga vuxna i åldern 18–29. Där vill var fjärde person flytta till ett större boende på grund av pandemin. Störst är också behovet i storstäderna. Det visar en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I och med pandemin tillbringar många av oss mer tid hemma än tidigare och behovet för utrymme för både hemarbete och fritid har ökat. Detta har lett till att större bostäder har varit hett eftertraktade och mäklare har sett ett ökat intresse för att byta bostad.


Ny Sifo-undersökning kartlägger behovet

Länsförsäkringars Fastighetsförmedling lät Sifo göra en undersökning för att se hur behovet för större bostäder ser ut över landet. Undersökningen visar att 900 000 personer alltså cirka 12 procent av svenskarna vill bo större som en följd av pandemin. Mer än var fjärde svensk i åldern 18 – 29 uppger att de har flyttat eller har ett behov av att bo större. I åldersgruppen 50–64 är det dock bara 3,5 procent som är i behov av större boende i och med pandemin.

 

Ökat behov i storstäderna

Mest tycks behovet av större bostad ökat kring storstäderna. I Stockholmsområdet har nästan 19 procent av alla invånarna fått ett ökat intresse av att bo större. Detta är en markant skillnad mot landet i genomsnitt. Malmö och Göteborgsområdena ligger också över genomsnittet för landet.

 

Unga vuxna är hårt drabbade av pandemin

I ett pressmeddelande rapporterar Länsförsäkringars Fastighetsförmedling också om alla unga vuxna som drabbats hårt av uppsägningar och permitteringar under pandemin. Detta leder till en försvagad privatekonomi som med tuffa amorteringskrav och höga bostadspriser begränsar deras möjligheter till att få bolån och byta bostad.

Vidare vill de se konkreta åtgärder från politiskt håll med omformulerade amorteringskrav, sänkt flyttskatt och kontantinsatsregler som tar hänsyn till bostadsköparens ekonomiska förutsättningar.


Är du en av de drygt 900 000 svenskar som är i behov av ett större boende oavsett bostadsform? Då vet du vart du hittar dem.


Senaste artiklarna i Stories

Nya Boendet - Hitta nytt, hitta hem
Vill du ha nyhetsbrev från oss? Klicka här!