Nya Boendet

Amorteringsfria bolån för nyproduktion!

Ja, du läste rätt. Du som vill köpa en nyproducerad bostad kan få amorteringsfrihet i fem år. Vi förklarar här hur även du kan få det.

Finansinspektionen har sedan länge godkänt att nyproducerade bostäder kan undantas kravet för amortering. Utöver det har alla banker sina egna restriktioner för amortering. För oss är det viktigt att alla banker som vi samarbetar med har möjligheten att erbjuda amorteringsfrihet enligt finansinspektionens undantag. Självklart kommer alla sökanden att genomgå en kreditprövning för att se vilka möjligheter som finns.

Vi är absolut för amortering men ibland är livet inte så enkelt som det bör vara. När det är extra jobbigt att belastas av högre boendekostnader på grund av amortering kan exempelvis vara när du flyttar hemifrån första gången, eller separerar från ett förhållande. Då vore det skönt med lite andrum till dess att du står på benen stabilt igen.

Vi träffar Lisa Berzelius på Collector Bank som vi upplever är en modern och fräsch uppstickare som vill hjälpa bostadssökare till bättre villkor och frågar vad de kan tipsa om när du söker en nyproducerad bostad;

-       Nyproducerade lägenheter har ofta lägre avgifter, och det kan vara bra att ha lite koll på vad som händer om räntan skulle stiga. I värsta fall kan det innebära att din månadsavgift höjs. Be om bostadsrättsföreningens ekonomiska plan för att se deras estimat för en eventuell räntehöjning, där kan du se hur mycket det hade kostat för din lägenhet.

Hittills har nyproduktion varit en väldigt bra investering, men man ska vara medveten om att man inte är garanterad en värdeökning genom ett bostadsköp utan att man köper en lägenhet för att man vill bo i den. En nyproducerad lägenhet är ny, fräsch och det är ett val som höjer livskvaliteten. De har ofta en bra boendekostnad, speciellt om man väljer att ha de fem första åren amorteringsfria, och även om vi alltid rekommenderar att man ska amortera så är det inget krav vi har på dig som blir kund hos oss. 

Vad anser ni är fördelen med att köpa en nyproducerad bostad jämfört med en begagnad?

-       En stor fördel är att det är ett fast pris, och har man fått ett erbjudande om en nyproducerad lägenhet så kommer priset att stanna där. Många tycker att det är skönt att slippa stressen som en budgivning innebär. En annan fördel är att en ny bostad har inget underhåll förrän efter 10-15 år, så i början kommer bostadsrättsföreningen kommer inte ha några kostnader för det som kan påverka avgiften.

Vad vill ni att vi ska känna till om Collector Bank?

-       Vi bedömer varje låneansökan individuellt och väger in tillgångar som andra banker vanligtvis inte tar med i sin bedömning. Istället för att kolla på din historik bedömer vi dig på din framtid och potential. Numera är det färre och färre som arbetar som tillsvidareanställda och fler som driver egna bolag eller jobbar inom det vi kallar för gigekonomin och så länge du kan redovisa inkomster tycker vi inte att din anställningsform ska stå i vägen för ditt drömboende.

Tack så mycket Lisa! Vi ser fram emot att ni hjälper många av våra bostadssökare till bättre villkor för bolån.

Vill du söka bolån av Collector Bank? Klicka här.

https://aqurocm.blob.core.windows.net/5be2c06d7d3196063bf2433a-dcf97160147f48aa8ebc36360f3cab43/f62f78602b9f424fa6d6ac8ef3f24927.jpg

Senaste artiklarna i Stories

Nya Boendet - Hitta nytt, hitta hem
Vill du ha nyhetsbrev från oss? Klicka här!