Nya Boendet

Vad innebär de olika boendeformerna?

Det finns flera boendeformer i Sverige, vi visar samtliga här på Nya Boendet. Vi beskriver kort vad de olika formerna innebär.

Bostadsrätt - är en upplåtelseform där medlemmar i föreningen innehar varsin rättighet att nyttja en bostad. Rättigheten gäller för obegränsad tid under förutsättning att de förpliktelser medlemmen har mot föreningen uppfylls. Medlemmarna äger tillsammans fastigheten genom bostadsrättsföreningen och står gemensamt för de kostnader som uppkommer vid ägandet av en fastighet.

Brf 2.0 - Med Brf 2.0 har du möjlighet att köpa en bostadsrätt till ett lägre pris och istället betala lite mer i månadsavgift. Trots det låga priset äger du din lägenhet precis som vanligt. Modellen bakom Brf 2.0 bygger på att bostadsrättsföreningen står för den största delen av lånet. Det innebär i sin tur att du som köpare har möjligheten att köpa en lägenhet utan att ta ett bolån. Brf 2.0 sänker därför tröskeln för att komma in på bostadsmarknaden i Stockholm.

Hyresrätt – är en upplåtelseform där hyresgästen inte har något ägande alls utan man får nyttja en bostad så länge som det finns ett gällande hyresavtal med fastighetsägaren.

Äganderätt – är en upplåtelseform där man har ett helt eget ägande och också helt egen bestämmanderätt för sin egendom. I denna ägandeform så står man själv för de underhållskostnader med mera som uppkommer på fastigheten. 

Informationen i det här inlägget är skrivet i samarbete med Restate.


Senaste artiklarna i Stories

Nya Boendet - Hitta nytt, hitta hem
Vill du ha nyhetsbrev från oss? Klicka här!