Nya Boendet

Vad gäller för Förhandsavtal?

Vi träffar Kristoffer Hedin på Hedin Juristbyrå som är specialiserade på fastighetsjuridik för att höra vad experten tipsar om när det kommer till köp av en nyproducerad bostad.

När man väl bestämt sig för att köpa en nyproducerad bostad så väntar en del avtalsskrivningar. Vissa börjar med bokningsavtal, andra med förhandsavtal. Vad gäller för dessa avtal?

-Bokningsavtal syftar främst till att se om intresse finns och är inte juridiskt bindande. Förhandsavtal är däremot bindande och innebär även att kostnadskalkylen är godkänd, säger Kristoffer Hedin.

Det är många dokument att hålla koll på under köpprocessen och vi vill upplysa och berätta om hur det går till och visa att det inte är så krångligt som det kan framstå.

Vi ber Kristoffer Hedin förtydliga det viktigaste med förhandsavtal;

·       Ett förhandsavtal innebär att du försäkrar din rätt att köpa bostaden på ett sätt som är juridiskt bindande för bägge parter. Ett förhandsavtal tecknas mellan dig som köpare och bostadsrättsföreningen, som ofta representeras av bostadsutvecklaren i det här skedet.

·       Förhandsavtal är just ett förhandsavtal vilket innebär att nästa steg blir att teckna ett upplåtelseavtal. Ett upplåtelseavtal tecknas normalt när föreningens ekonomiska plan är klar och alla tillstånd är på plats. Ibland tecknas inget förhandsavtal utan istället tecknas ett upplåtelseavtal direkt. Det beror ofta på hur långt man kommit i byggprocessen.

·       Ett förhandsavtal som inte innehåller de punkter med bland annat beräknad tidpunkt för upplåtelsen är ogiltigt. Det här är en populär fråga menar Kristoffer Hedin och de har hjälpt många köpare med att förtydliga vad som är rätt i dessa fall.

·       Tänk på att ett förhandsavtal är ett avtal om att i framtiden köpa en bostad vilket innebär att det ofta går relativt lång tid från avtalstecknandet till dess tillträde sker. 


I nästa intervju kommer vi att berätta mer om upplåtelseavtal och vad det innebär.

Om du har juridiska frågor är du varmt välkommen att kontakta Hedins Juristbyrå. Du som användare på Nya Boendet får dessutom en rabatt hos dem när du anger koden ”Nya Boendet”. 


https://aqurocm.blob.core.windows.net/5be2c06d7d3196063bf2433a-dcf97160147f48aa8ebc36360f3cab43/49538b57e0e54d84bc7dec59e53dd935.jpeg

Senaste artiklarna i Stories

Nya Boendet - Hitta nytt, hitta hem
Vill du ha nyhetsbrev från oss? Klicka här!