Nya Boendet

Nytt år, nytt hem, nya möjligheter

Nytt år, nya möjligheter! 2020, är det året då du äntligen kommer flytta? Få en nystart?

Vare sig du letar efter ditt nya boende, räknar ner dagarna tills du får flytta in eller redan flyttat in är det skönt att rensa bland dina saker och prylar och börja året med en ny fräsch start. För att få plats med nya upplevelser, nya saker och mer glädje i ditt liv behöver du först skapa utrymme för det. Börja det nya året med att rensa ditt hem från saker och prylar du inte längre använder eller som inte gör dig glad.


Marie Kondo metoden

Du har säkert hört talas om Marie Kondo och Konmari metoden efter den uppmärksammade Netflix serien ”Konsten att städa” och boken ”Konsten att städa: förändra ditt liv med ett organiserat hem” som gjort succé världen över.

Enligt Konmari metoden rensar du inte per rum utan per kategori. Till exempel kläder, smycken, böcker, papper, fotografier. När du går igenom dina kläder samlar du ihop alla kläder du äger, oavsett säsong, i en stor hög så att du har allt samlat. Och när du rensar bland dina böcker så samlar du alla böcker i en hög oavsett vilket rum du förvarar dem i.

Marie Kondo rekommenderar att du börjar rensa bland dina kläder då vi oftast har mindre känslor kopplade till våra kläder än till exempel fotografier som är bland det sista du rensar.

Så, när du samlat alla kläder, tar du upp ett klädesplagg i taget och fråga dig själv om plagget ”sparks joy” och om du vill ta med dig det in i framtiden och till ditt nya hem. Blir du glad av det? Får det dig att må bra? Bra, då behåller du det. Om inte; sälj, släng eller skänk bort det. Var hård mot dig själv, gör dig av med det du inte använder eller det som inte ”sparks joy” oavsett hur mycket pengar du lagt på det eller hur mycket nostalgi det framkallar.

Istället för att hänga kläderna på galgar eller lägger kläderna vikta på varandra ska du istället vika dem så att de står upp i en låda. Då får du en snabb överblick av kläderna och det tar mindre plats. Använd gärna mindre lådor och dela upp sakerna. Här kan du lära dig mer om metoden.

När du är klar med kategorin kläder går du vidare till nästa. När du rensat alla kategorier ser du se till att allt har sin bestämda plats.

Lycka till! 


Senaste artiklarna i Stories

Nya Boendet - Hitta nytt, hitta hem
Vill du ha nyhetsbrev från oss? Klicka här!