Nya Boendet

Ica - mat, apotek, bank, försäkring och – vårt favoritämne – fastigheter

Vi träffade ICA Fastigheter för att se hur de jobbar när det kommer till bostäder. Hur ska det höra ihop med hur man köper mat i framtiden? När man tänker på ICA så förknippas de sällan med stads- eller bostadsutveckling men det är något som de faktiskt är riktigt duktiga på. Följ med här så ska du få se vad som planeras.

Stadsbyggnadsstrategi

Människor söker ökad närhet i städerna och fler vill handla där man bor och verkar. Kombinationen av dagens kraftiga urbanisering och digitalisering (e-handel och e-tjänster) innebär nya utmaningar och möjligheter för stadsbyggandet. 2014 tog därför ICA Fastigheter ett beslut om en ny stadsbyggnadsstrategi. Vi har tagit del av den och är riktigt imponerade, framför allt av vilket ansvar de tar som fastighetsägare.

 

Hitta det goda läget

Catarina Ekberg är projektutvecklare på ICA Fastigheter och har ett uppdrag från ICA att säkra strategiska lägen för nya ICA-butiker samt utveckla livfulla platser vid nya som befintliga ICA-butiker. Dessa lägen som är platser i både befintliga och nya områden ska utvecklas på sådant sätt att människor vill ta sig dit, dröja kvar och uträtta flera av vardagens behov. Mycket bygger på flödena till ICA-butikerna och det gäller att hänga med och anpassa detta till digitalisering med allt vad det innebär i hur vårt sätt att vara förändras, hur vi förflyttas samt hur vi handlar mat i framtiden. ICA Fastigheter är måna om att utveckla sina befintliga fastigheter för att bibehålla värdena och skapa nya platser som kommer att vara välbesökta och attraktiva även på lång sikt.

Framtidens vardagsrum

Studier visar att människan kommer att styras mer av konsumtion av upplevelser snarare än konsumtion av materiella ting i framtiden. Upplevelser i form av måltider och mat förväntas växa stort. ICA har bland annat valt att fokusera mer på måltidslösningar. Oavsett måltid ska du kunna hitta det du behöver på ICA, inte bara i butiken utan på hela platsen runtomkring som inte heller bara är fokuserad på maten. Du hittar service som apotek, vårdcentral, restauranger, caféer, systembolag med mera. En ny spännande satsning är via Apotek Hjärtats nyförvärvade dotterbolag, Min Doktor, där ICA vid flertalet butiker kommer att etablera mini-vårdcentraler för att underlätta vardagen ytterligare. Smart tycker vi! 

 

Långsiktigt ansvar

-Vi tar ansvar för platsen i ett långsiktigt perspektiv. Vi ska ju vara kvar och vill att det ska vara bra på sikt, säger Catarina. Våra fastigheter brukar bli en central punkt i stadsdelar. Det finns ca 1 300 ICA-butiker i Sverige och ICA-handlarna själva tar ett stort socialt ansvar och gör mycket för sin omgivning och människorna som är där. Ett kul exempel är en ICA-handlaren i Järbo som har köpt in en minibuss till fördel för pensionärerna i staden. En av kunderna kommer och lånar minibussen och kör och hämtar sina kompisar till butiken och samtidigt som den första gruppen handlar hämtas nästa grupp. Detta motverkar ensamhet och är ett bra sätt för de äldre som annars kanske inte kan ta sig till en butik att komma ut och träffa andra och få möjlighet att prata av sig, vilket för många blir veckans höjdpunkt.

 

Hur tänker ni kring nyproduktion?

-I nya stadsdelsområden finns det ofta krav på service, mat och livfulla bottenvåningar. Det löser vi gärna. Även om vi själva inte bygger bostäderna i stadsdelarna så tar vi ett utvecklingsansvar i de lägena och på lång sikt äger samt förvaltar vi helst de kommersiella ytorna och ser till att det blir rätt verksamheter som ska fungera tillsammans, säger Catarina.

-När vi utvecklar nya stadsdelar tänker vi värdeskapande i alla led, exempelvis genom hållbarhet ur ett lokalt perspektiv och hälsoperspektiv. Det ska vara tryggt, säkert och enkelt att komma till platsen både kollektivt, till fots, cykel eller med bil. Logistiken ska fungera utan att låta för mycket, trafikflödena ska säkras och i staden där ICA ligger ska det också vara nära till park och rekreationsområden Vi vill gärna vara vid en korsningspunkt där vi kan dra nytta av flöden och samtidigt minska trafiken i bostadsnära områden. Vi jobbar tätt med kommuner för att få till logistiken, fortsätter Catarina.

 

Vi uppfattar ICA Fastigheter som drivna och nyfikna på framtiden. Deras ledord enkelhet, entreprenörskap och engagemang passar verkligen med tanke på hur stora satsningar de gör, inte bara i stadsutveckling och mat utan även i forskning och deras stora vision och vilja att komma vidare. Kul att de vågar testa saker med stort engagemang. Vi hejar på ICA och hoppas på att snart kunna visa deras bostäder så att även du får möjlighet att bo på deras livfulla platser.

 

Blir du sugen på att veta mer? Se ICA Fastigheters stadsbyggnadsstrategi här

https://aqurocm.blob.core.windows.net/5be2c06d7d3196063bf2433a-dcf97160147f48aa8ebc36360f3cab43/eab151ec7d854816906c9c2f90760076.jpg

Senaste artiklarna i Stories

Nya Boendet - Hitta nytt, hitta hem
Vill du ha nyhetsbrev från oss? Klicka här!