Nya Boendet

Fyra saker att tänka på när du bor ihop med någon

En av de vanligaste anledningarna till att man köper en bostad är att man ska flytta ihop med någon. Att bli sambo är praktiskt, ekonomiskt och såklart även mysigt. Men mitt i all härlighet skulle jag vilja uppmana er att också tänka på några praktiska saker. Det finns nämligen en rad saker, både ur juridisk och ur ekonomisk synvinkel som kan vara bra att fundera igenom. När ni lever tillsammans under äktenskapsliknande former gäller nämligen sambolagen, något som ibland kan ställa till det. Att tänka på de här sakerna är förstås inte det roligaste som finns när man är nykär och lycklig, men det kan bespara er mycket bekymmer i framtiden. Här är några exempel:

Du har köpt en bostad tillsammans med din partner och delar lika på ägandet och lånen men ni har betalat olika mycket i kontantinsats.

  1. Ni bör skriva ett skuldebrev sinsemellan som reglerar att den som har betalat mest får tillbaka sina pengar om ni skulle separera.
  2. Du köper en lägenhet i syfte att flytta ihop med någon men står ensam på bolånet och som ägare till lägenheten. Ni bör upprätta ett samboavtal som reglerar vad som ska hända med lägenheten om ni separerar. Annars delas bostadens värde lika mellan dig och din sambo. I samboavtalet kan man också reglera vad som ska hända med saker ni köper till lägenheten, oavsett vem som betalat för sakerna delas de lika mellan er om ni går skilda vägar.
  3. Fundera på vad som händer om det värsta skulle inträffa. Sambor ärver inte varandra, vilket gör att om du vill att din sambo ska få del av ditt arv, t ex din halva av lägenheten, måste ni skriva ett testamente. Särskilt viktigt är det om ni har omyndiga barn tillsammans. Att en av er blir sjuk eller arbetslös är förstås inget man heller vill tänka på, men det kan vara bra att ha en förberedelse för det – t ex en försäkring som går in och betalar halva bolånet.
  4. Prata om er gemensamma ekonomi. Att flytta ihop innebär att ni valt att leva tillsammans och er privatekonomi blir, åtminstone delvis, gemensam. Tjänar ni olika mycket kan det vara en god idé att fundera över hur mycket var och en ska bidra till för de gemensamma kostnaderna. Förslagsvis kan ni bidra i proportion till hur mycket ni tjänar. Prata också gärna om era gemensamma drömmar och starta ett sparande till dem om det behövs. Att var och en också har råd att ha ett eget sparande är också viktigt.


Lycka till!

Emma Persson

Privatekonom Länsförsäkringar Bank

https://aqurocm.blob.core.windows.net/5be2c06d7d3196063bf2433a-dcf97160147f48aa8ebc36360f3cab43/67be86223afa412d9026ecbea02f3a64.jpg

Senaste artiklarna i Stories

Nya Boendet - Hitta nytt, hitta hem
Vill du ha nyhetsbrev från oss? Klicka här!