Brf Atlas

Bollmora, Tyresö

SPG

Tillträde
2022
RoK
1–4
Antal hem
140
Kvm
32–90
Pris Mkr
1.5–3.2
Boendeform
Lägenhet

Nytt urbant bostadsprojekt centralt i Tyresö, nära både city och natur.

Gröna gårdar – med inspiration av den hemliga trädgården.


Med gården som oas

På Granitvägens norra sida planerar vi för Almandinens fyra lamellhus, med väl tilltagna bostadsgårdar och gott om luft mellan byggnaderna. Fasaderna kommer till stor del att kläs i ett shingelliknande material. Lite som ett lapptäcke – eller som fasetterna hos en slipad ädelsten.

Sammanlagt blir det 127 kvadratsmarta och prisvärda lägenheter i Almandinen. Cirka 70 % av lägenheterna är mindre ettor och tvåor, medan resterande 30 % är treor, fyror och femmor. Varje lägenhet har tillgång till egen balkong, uteplats eller terrass. De två översta planen består av etagelägenheter. Sälj- och byggstart är planerad till 2020 och första inflyttning till hösten 2022.


Nivåskillnader och genomtänkta lösningar

Almandinens fyra lamellhus byggs i två par, med varsin grön gård mellan sig. Här har tomtens nivåskillnader ställt krav på arkitekten att tänka till. Resultatet är en smart lösning som utnyttjar den befintliga markens nivåer effektivt, med ett större garage i botten och själva bostadslängorna med sina nedsänkta gårdar ovanpå. En fördel med det stora garaget är att det minskar onödig ytparkering i området, som i stället därför kan fyllas med grönska och socialt liv.

Utformning

I utformningen av Almandinen har arkitekten valt att jobba dels med tegel, dels med ett shingelliknande material som skapar en sömlös övergång mellan tak och fasad. Teglet, som främst vänder sig mot gårdarna, muras enligt tekniken ”vilt förband”. När man pratar om tegel och förband menar man olika tekniker för hur man lägger stenarna när man murar och vilt förband innebär att man varvar att lägga murstenar med kortsida respektive långsida utåt – för att skapa liv och variation.

Parkering

Under hela Almandinen kommer det att finnas parkeringsgarage för bilar (även platser med parkeringstillstånd för rörelsehindrade). Samtliga trapphus nås via garaget. Det blir också besöksparkering för bilar utomhus. Cykelparkering kommer att finnas både utomhus, i nära anslutning till bostadsentréerna, och inomhus, i anslutning till trapphus/garage. Vi planerar också för utrymme för cykelvård, med tillgång till bland annat pump och lite verktyg.

Bostadsgårdar

Almandinens nedsänkta bostadsgårdar ger associationer till idén om den hemliga trädgården. Tanken är att skapa en omsluten oas av privat karaktär för de boende. På bostadsgårdarna är planen att arbeta fram med frodiga gräsområden, där gångstråk i trä letar sig in mot ett centralt placerat trädäck. Trädäcket rymmer plats för sittplatser och umgänge mellan upphöjda växtbäddar, med buskiga grässorter och mindre träd. Växtligheten ska väljas med årstiderna i åtanke och inkludera vintergröna växter och träd. Tanken är att med hjälp av både varierade former och varierad växtlighet kunna ge gårdarna liv och färg, året om.


En kommun med visioner och tydliga mål; Alla ska kunna känna sig hemma i Tyresö


Att bo i Tyresö

Skärgårdskommunen Tyresö är en av landets minsta kommuner och en av Stockholms mest omtyckta förorter. Människor trivs här – och har gjort länge. Man tror att de första människorna hittade hit så tidigt som 3 000 år före vår tideräkning. Med stöd i olika gravar och annat vet man i alla fall med säkerhet att människor började bosätta sig här permanent någon gång på 600-talet.


En plats som lever

Att bo i Tyresö handlar om mycket mer än att leva nära Stockholm. Att den lilla kommunen är så populär beror inte bara på närheten till staden och skärgården, utan också på att det är en plats som lever. 

Tyresö är fullt av miljöer som lockar till aktiviteter, möten, lek, kultur och friluftsliv. I Tyresö centrum finns nog allt du kan behöva i vardagen – som banker, apotek, vårdcentral, tandläkare, butiker, caféer och restauranger. Här bor du granne med vackra skogar och härliga vatten, vandrings- och cykelleder, motionsspår, badplatser och friluftsbad, svampställen, ridskola, golfbana, simhallar, ishallar, bowling, utegym, idrottsplatser, parkourpark, skatepark och mycket annat. Du som hellre tränar inomhus kan bara traska över Njupkärrsvägen för att komma till Sats, som ligger intill. Schyst.


Kommunikationer

Från Granitvägen, adressen för Atlas två nya bostadsrättsföreningar, är det bara 850 meter till Tyresö centrum. Till och från centrala Stockholm är det inte ens två mil, med bil brukar det ta mellan en kvart och en halvtimme, beroende på hur intensiv trafiksituationen är för stunden.

För dig som hellre väljer att åka med kollektivtrafiken så kan det ju vara bra att veta att kommunikationerna med Stockholms innerstad är utmärkta, med tät direkttrafik till Gullmarsplan och direkttrafik även till Stockholms central (Vattugatan) både i rusningstrafik och på natten.


Natur och friluftsliv

I kommunen finns hela sju naturreservat och halva Tyresta nationalpark, med Stockholms enda och södra Sveriges finaste urskog. Här lever 400-åriga träd sida vid sida med sällsynta lavar, svampar, mossor, ovanliga växter och djur.

Hela 43 % av Tyresö kommun består faktiskt av naturskyddade områden. Kustens många fjärdar och vikar lämpar sig också mycket väl för såväl sportfiske som paddling. Så för dig som vill komma ut i naturen finns det hur stora möjligheter som helst.


Kultur och historia

Även för dig som är mer intresserad av kulturmiljöer finns det en hel del att hämta. Tyresö slott och park är till exempel ett fantastiskt utflyktsmål med en spännande historia. Parken, som anlades på 1700-talet, är en av Sveriges äldsta engelska park.

Intill slottet ligger också Tyresö kyrka omgiven av vacker natur. Kyrkan är en av Sveriges populäraste vigselkyrkor. Är du mer nyfiken på hur ett aktivt jordbruk fungerar så kan du istället ta dig till Uddby gård, kommunens egen visningsgård. Vill du hellre gå på bio? Då hittar du Bio Forellen i centrum. Där hittar du också biblioteket och konsthallen.


Hållbara perspektiv

När nya bostäder nu är på väg att växa fram i centrala Tyresö, så sker det i en kommun som är i stark utveckling och som har stort fokus på hållbarhet.

Tillväxten ska vara hållbar och resurserna användas klokt på vägen till ett klimatneutralt Tyresö. Det ställer krav på helhetsperspektiv som omfattar fokus på såväl det ekologiska och miljömässiga ansvaret som på ett socialt och ekonomiskt ansvar. Det här är en kommun som vill se hälsofrämjande arbete som en investering.


Utbildning

Det finns många bra möjligheter till utbildning i Tyresö. Att bygga förutsättningar för livslångt lärande är nämligen en viktig del i kommunens strategi, bland annat för att minska risken för arbetslöshet och ohälsa.

I kommunen hittar du bland annat ett fyrtiotal förskolor, sjutton grundskolor och ett gymnasium. Gymnasiet erbjuder flera nationella yrkesprogram, gymnasiesärskola och introduktionsprogram. Här finns också grundsärskola, kulturskola, vuxenskolan ”Centrum för livslångt lärande (C3L)” och en ”Second Chance School” för ungdomar som inte fullföljt sina tidigare studier.

 

En riktigt bra plats att bo på

Man måste kunna känna att man trivs där man bor och en av de härliga sakerna med Tyresö är att de som redan bor där verkar trivas så bra.

I Statistiska centralbyråns (SCB) medborgarundersökning år 2015 svarade hela 97,2 % i Tyresö att de är nöjda med livet i länet. En fantastiskt bra siffra – som det året gjorde Tyresöborna till Stockholms läns mest nöjda invånare.

I närheten finns

  • Livsmedel 210 m
  • Förskola/Skola 350 m
  • Cafe/restaurang 470 m
  • Gym 490 m

Dokument och länkar

Arkitekt

Vida Arkitektkontor

Läs mer hos

SPG