Järntorgsgatan x Brogatan

Järntorget, Göteborg

Sverigehuset

Tillträde
2023
RoK
1–4
Antal hem
66
Kvm
32–94
Pris Mkr
2.9–12.25
Boendeform
Bostadsrätt

Här bor du mitt i stan vid Linnégatans restaurangstråk, Järntorgets kulturutbud, Hagas kanelbullar och Slottskogens parkliv. Bästa läget för urbaniten

Järntorget har varit platsen för många händelser. Från kultur till politik. Från det enskilt mänskliga till det gemensamma samhället. En plats för musik, konst och teater såväl som grundläggande mänskliga värden som jämställdhet och allas lika rättigheter.

Att det varit så är inte så konstigt – det är i kvarteren runt Järntorget som folket finns. Här korsas pendlare med publiker, festivaler med manifestationer och spelningar med gästspel på... Läs mer

Järntorget har varit platsen för många händelser. Från kultur till politik. Från det enskilt mänskliga till det gemensamma samhället. En plats för musik, konst och teater såväl som grundläggande mänskliga värden som jämställdhet och allas lika rättigheter.

Att det varit så är inte så konstigt – det är i kvarteren runt Järntorget som folket finns. Här korsas pendlare med publiker, festivaler med manifestationer och spelningar med gästspel på krogar. Här möts de som kommer till stan via den långa Linnégatan, det klassiska mysiga Haga, de lite mer skaviga Långgatorna och det pampiga Kungshöjd. Här möts de alla, och kanske är det vad som gör Järntorgskvarteren till Göteborgs mest levande plats.

Just nu pågår VIP-försäljning av lägenheterna. Ni kan anmäla ert intresse för lägenheterna nedan. 


Mitt i hjärtat av Göteborg, i korsningen Järntorgsgatan Brogatan, skapas ett nytt spännande projekt med bostäder och lokaler. Semrén och Månsson har ritat en både tidlös och modern byggnad där historien och det unika läget fått sätta sin prägel. Elin Wallinder, projektets uppdragsansvariga arkitekt på Semrén & Månsson, berättar mer om projektet.

Nutida och modern gestaltning

- En förutsättning för projektets utformning har varit samverkan med kringliggande kulturmiljö. Samtidigt har ett tydligt önskemål varit att byggnaden ska ha ett nutida uttryck. Med omsorg kring detaljer, hållbara material och genomarbetade lösningar kommer byggnaden att stå sig över tid, säger Elin Wallinder.

- I området finns byggnader från flera olika tidsperioder. Mot kanalen finns t ex en byggnad i två och ett halvt plan från 1859 som är typiskt för den tidens Göteborg medan det i kvarteret mot Järntorget finns nyare bebyggelse i en betydligt större skala. Variationen som finns på platsen idag har i hög grad påverkat projektets gestaltning och materialval. 

Värdeskapande arkitektur

- I arbetet med projektet har det även varit mycket fokus på den invändiga miljön. Här finns projektspecifika, unika lösningar och en stor variation i såväl lägenhetsstorlekar som planlösningar. En målsättning har varit ett projekt med värdeskapande arkitektur för såväl boende som besökande. 

Adderar samtid till en historisk plats

- Järntorgsgatan X Brogatan är ett modernt projekt men som förhåller sig till den historiska omgivningen. Det är roligt att kunna addera ett så fint projekt till den här platsen.

Dölj

Dokument och länkar

Arkitekt

Semrén & Månsson

Läs mer hos

Sverigehuset