Marketenteriet

Rindö, Vaxholm

Åke Sundvall

Tillträde
Inflyttningsklart
RoK
2–4
Antal hem
10
Kvm
47–134
Pris Mkr
3.68–8
Boendeform
Bostadsrätt

Tänk dig att få vakna upp till båtarnas mistlurar en dimmig morgon, eller varför inte till solens glitter ute på havet.

Precis utanför fönstret finner du skärgården

Mitt i det strama, ordnade regementsområdet ett stenkast från Rindö hamn sticker Marketenteriet ut som en varmt lysande lanterna. En vacker, kulturminnesmärkt timmerbyggnad med ett nationalromantiskt formspråk som vi med varsam hand förvandlar från militär matsal till tio helt unika bostadsrätter.

När vi nu tillsammans med Vasallen restaurerar och bygger om Marketenteriet till bostäder gör vi det med både respekt och... Läs mer

Precis utanför fönstret finner du skärgården

Mitt i det strama, ordnade regementsområdet ett stenkast från Rindö hamn sticker Marketenteriet ut som en varmt lysande lanterna. En vacker, kulturminnesmärkt timmerbyggnad med ett nationalromantiskt formspråk som vi med varsam hand förvandlar från militär matsal till tio helt unika bostadsrätter.

När vi nu tillsammans med Vasallen restaurerar och bygger om Marketenteriet till bostäder gör vi det med både respekt och ödmjukhet inför uppgiften. Med varsam hand återskapar vi huset till dess forna glans och tillför samtida finkänsliga tillägg för att skapa tio unika lägenheter, varav flera med egen ingång, uteplats och balkong med vacker utsikt över vattnet.


Ett unikt boende med många fördelar

Tänk att vakna till havets brus, ta ett steg över tröskeln och ut till badbryggan för ett dopp – och sedan ta båten in till jobbet. Ett smakprov av livet på Rindö! När vi nu med varsam hand förvandlar det gamla Marketenteriet från militär matsal till tio helt unika bostadsrätter gör vi det med omtanke om historien, samtidigt som vi skapar något nytt för dig och framtida generationer.


Historiens vingslag

På Rindö är det lätt att känna historiens vingslag. Överallt syns spår efter Vaxholms Kustartilleriregemente med sina anrika kasernbyggnader som påminner om tiden då Rindö utgjorde en viktig försvarspunkt för Stockholm. En av dem är Marketenteriet som uppfördes år 1909 efter ritningar av arkitekten Erik Josephson. Dess ursprungliga funktion var mäss för underofficerare och manskap vilket innebar att matsalarna var de centrala rummen i byggnaden. Genom åren har otal värnpliktiga och officerare ätit, dansat och firat högtider i husets salar och salonger.

Att Marketenteriet använts som restaurang och nöjesbyggnad syns på arkitekturen som fått ett friare, jugendinspirerat uttryck i kontrast till regementsområdets strama, klassicerande putsarkitektur. En symbol för fritiden inom den dagliga, disciplinerade rutinen som märks på den varma faluröda fasaden, de höga rumshöjderna, pampiga trapporna och de enorma fönsterpartierna. Vackra, kulturbärande element som gör Marketenteriet så speciellt och som vi valt att bevara för att kunna skapa stilfulla bostäder med själ och karaktär.


Marketenteriet 1917

Arbetet med att återställa huset till sin ursprungliga karaktär har handlat mycket om detektivarbete. Vi har grävt i arkiv efter gamla fotografier och originalritningar, rivit bort lager efter lager på jakt efter svunna tiders tapeter, skrapat fram färgrester och hittat spår efter de tjusiga salongernas och samlingssalarnas storhetstid. Pärlspont i lindblomsgrönt, mörkt ådringsmålade halvfranska spegeldörrar, järnoxidröda och mörkgröna fasaddetaljer i trä, dramatiskt mörka, storblommiga tapeter mot eleganta bröstlister och snidade träpelare som likt trädkronor bär manskapsmässens tak berättar om tiden kring sekelskiftet och den svenska nationalromantikens grundideal.

Att hjälpa Marketenteriet återfå sin varma, lekfulla och inbjudande nationalromantiska prägel är för oss en ära och ett hedersuppdrag. Under resans gång har vi lyckats behålla de vackra originalfönstren, bevara trapporna nötta av skor som trampat i över hundra år, åter öppna upp rymden och varsamt addera nya detaljer och material som smälter in i det gamla. En pånyttfödelse som resulterat i tio fantastiska lägenheter – var och en med sin speciella karaktär och charm där ni som flyttar in kan sätta er egen prägel och fortsätta bygga vidare på historien om Marketenteriet.

Dölj

I närheten finns

  • Förskola/Skola 1440 m
  • Cafe/restaurang 1720 m

Dokument och länkar

Arkitekt

White Arkitekter

Läs mer hos

Åke Sundvall