Verket

Rosendal, Uppsala

Åke Sundvall & Heba

Tillträde
Vår 2023
RoK
1–4
Antal hem
159
Kvm
28–83
Pris Mkr
1.53–3.6
Boendeform
Bostadsrätt

159 smarta och Svanenmärkta bostäder i Uppsalas mest innovativa stadsdel

159 smarta och Svanenmärkta bostäder

Tillsammans skapar Åke Sundvall och Heba 159 nya Svanenmärkta bostadsrätter i norra Rosendal, Uppsala. Kvarteret med de fyra husen kommer centreras kring en vacker och grönskande innergård som formgivits för att skapa gemenskap och social tillvaro. Bostäderna kommer variera mellan 1-4 rum och kök med preliminär inflyttning våren 2023.


Arkitekturen

Arkitekturen på husen i Verket anknyter till en klassisk... Läs mer

159 smarta och Svanenmärkta bostäder

Tillsammans skapar Åke Sundvall och Heba 159 nya Svanenmärkta bostadsrätter i norra Rosendal, Uppsala. Kvarteret med de fyra husen kommer centreras kring en vacker och grönskande innergård som formgivits för att skapa gemenskap och social tillvaro. Bostäderna kommer variera mellan 1-4 rum och kök med preliminär inflyttning våren 2023.


Arkitekturen

Arkitekturen på husen i Verket anknyter till en klassisk flerbostadshustradition med vackra detaljer och väl avvägd skala. Husen karaktäriseras av sin våningshöga sockel i tegel eller terrazzo, ljus putsfasad och mörkbruna mansardtak och plåtdetaljer. Lägenheterna varierar mellan 1 till 4 rum och kök och här återfinns både små yteffektiva lägenheter och lite större bostäder.


De fyra husen i Verket

Einar

Huset Einar har fått sitt namn efter konstnären Einar Schelén. Han skapade med återbruk långt innan ordet ens var uppfunnet och byggde upp ett unikt konstnärskap, trots att hans samtid aldrig förstod honom. Han gick sin egen väg, tänjde gränser och kunde göra konst av det mesta. Ett kreativt snille före sin tid.

Einar sticker ut i kvarteret Verket genom sin placering på tvären, med ett litet torg mot gaturummet som inbjuder till liv och rörelse. Huset består av 42 lägenheter, där hälften av lägenheterna har balkong och hälften härliga fönsterpartier ända ner till golv. Bostäderna högst upp får vackra takkupor med fin utsikt över den lummiga gården och närområdet.


Tillie

Välkommen till Tillie i Verket! Namnet är en eloge till Matilda ”Tillie” Andersson, en svensk-amerikansk tävlingscyklist som emigrerade till USA och mot alla odds blev en av världens bästa cyklister. Hon utmanade sin tids könsroller och öppnade med sitt livsverk upp dörrarna för andra kvinnor efter henne.

Huset Tillie befäster cykelns viktiga roll i Verket. Här kan man parkera sin cykel i ett angränsande cykelhus med plats för drygt 200 cyklar. Det finns även möjlighet att ställa sin cykel utomhus där det finns ytterligare 75 cykelparkeringar.

Tillie består av 33 ljusa och välplanerade lägenheter med karaktäristiska blomlådor som ger huset ett klassiskt sydländskt uttryck. De lägenheter som vetter mot söder har generösa balkonger, och bostäderna högst upp får vackra takkupor med fin utsikt över den lummiga gården och närområdet. I Tillie finns också kvarterets miljörum med all utrustning du behöver för att sortera och hantera avfall och återvinningsmaterial.


Telkes

Med inspiration från solenergins drottning tar huset Telkes plats i Verket med sitt stora karaktäristiska tak krönt med solpaneler. Här bor du i ett innovativt hus med hållbar energiförsörjning och bekväma, stilsäkra bostäder.

Huset Telkes har fått sitt namn efter Mária Telkes, eller ”Sun Queen” – en pionjär inom utvecklingen av solcellsteknologi. Hon lyckades att praktiskt tillämpa solenergi för att bland annat skapa solcellsdrivna hus. Mária Telkes tänjde gränserna och revolutionerade sättet man såg på solenergins enorma potential – och tack vare henne kan vi idag använda tekniken i stor skala i Verket.

Telkes består av 50 lägenheter, varav hälften har balkong och hälften har härliga fönsterpartier ända ner till golv. Bostäderna på de översta två våningarna har takkupor – en vacker arkitektonisk detalj som sätter prägel såväl interiört som exteriört.


Gro

Det ska vara lätt att leva hållbart i Verket. Med inspiration från en av våra största profiler inom miljö och hållbar utveckling symboliserar huset Gro kvarterets kärna – Svanenmärkta bostäder, gröna miljöer, social samvaro och kreativt återbruk.

Huset Gro, som fått sitt namn efter Gro Harlem Brundtland, fångar in allt det som Verket står för: ett hållbart liv och boende. Norges tidigare statsminister och generalsekreterare i WHO myntade begreppet hållbar utveckling, och genom sitt arbete i FN kraftsamlade hon för att rädda vår gemensamma framtid.

Gro består av 34 ljusa och välplanerade lägenheter, varav de vända mot gatan kommer att få fina blomlådor som ger huset karaktär. Bostäderna högst upp är utformade med vackra takkupor.


Om Rosendal


Några kilometer söder om Uppsalas stadskärna växer en av Sveriges mest innovativa stadsdelar fram – norra Rosendal. Det som tidigare var ett militärt övningsområde och golfbana förvandlas nu till ett lummigt bostadsområde med närhet till både citypuls och skogspromenader.

Förutom bostäder byggs i området grundskola, förskola, vårdcentral, park, träningshall och torg. Goda kommunikationer till Uppsala resecentrum gör läget optimalt även för den som pendlar.

Flytta till ett område med mer plats för livet – välkommen till norra Rosendal.
Dölj

I närheten finns

  • Cafe/restaurang 130 m
  • Förskola/Skola 370 m
  • Gym 690 m
  • Livsmedel 970 m